How To Identify The Best Products For Ecommerce

How To Identify The Best Products For Ecommerce

Ecommerce telah menjadi trend era masa kini untuk penjanaan wang. Disebabkan pilihan produk yang meluas untuk dipilih, founder sering terlepas pandang tentang kepentingan produk dan perjalanan pelanggan mereka.

Ada beberapa cara untuk founder dapat mengenal pasti segala maklumat yang penting tentang sesuatu produk dan pelanggan mereka.
Kajian pasaran

Sekarang ini banyak tools yang percuma ditawarkan untuk founder untuk membuat analisa maklumat pelanggan mereka. Dengan ini founder dapat mengenal pasti tentang masalah dan penyelesaiannya kepada pelanggan. Tiada lagi alasan untuk tidak membuat kajian terhadap produk dan pelanggan yang sedia ada.

Analisa persaing

Kenali saingan anda di dalam pasaran untuk memahami apakah produk yang dicari oleh pelanggan anda. Pesaing anda mungkin sedang mengatasi anda sebanyak 2 - 3 langkah dihadapan daripada anda. Perniagaan anda harus mengatasi masalah yang dihadapi pelanggan anda ketika menggunakan produk pesaing anda.

Fungsi produk

Produk anda haruslah mudah digunakan dari setiap aspek. Jika pelanggan anda mempunyai masalah dalam menggunakan produk anda, mereka mungkin akan terus berpindah kepada cara yang lebih mudah dan praktikal.

Sediakan tutorial dan panduan untuk kemudahan dalam menggunakan produk anda supaya pelanggan akan lebih yakin untuk memilih produk anda bagi menyelesaikan masalah.

Elakan perkataan dan penggunaan ayat teknikal yang susah difahami dalam panduan produk anda.